• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sevgili Karakoç Ailesi ve Karakoç Vakfının Çok değerli üyeleri, 2024 Yönetim Kurulunun aldığı karar ile Artık Vakfımızda her Cuma Akşamı Sohbet Toplantıları yapılacaktır. Zamanı Müsait olan tüm aile üyelerimizi Vakfımıza bekliyoruz.


Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 34,4372   34,4992
EURO 36,3826   36,4482
       
Özlü Sözler
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Siber Güvenlik Kültürü

Öncelikle konuya girmeden Siber güvenlik kültürüne neden ihtiyacımız var bundan bahsedelim. Dünya her geçen gün dijitalleşiyor ve teknolojik anlamda neredeyse her gün datalarımız artıyor, kurumumuza yeni cihazlar ya da farklı sistemler ekleniyor ve yeni çalışanlar katılıyor. Doğal olarak her yenilik güvenlik açığı riskini beraberinde getiriyor. Doğamız gereğidir ki her tehdidi savunmak bazen imkansız olabiliyor, fakat kurum ve kişisel güvenliğimiz gereği riskleri belirleme ve önlemler almak bizim elimizde. Durum böyle olunca günümüz ve gelecekte kurumsal ve kişisel güvenlik için siber güvenlik kültürü büyük önem kazanıyor.

 

Hiç düşündünüz mü, Bir dakika içinde internette neler oluyor? Aşağıdaki görsel sosyal medyada çokça paylaşıldı. Görseldeki rakamlar 2017 ve 2018 yıllarındaki internet üzerindeki platformların bir dakikadaki etkileşimlerini göstermekte. Bu durumda acaba 1 dakikada ne kadar siber suç ya da olay oluyor?

 

Dünya çapında her 60 saniyede bir ortalama 1,1 milyon dolar siber suçlara karşı kaybediliyor ve yaklaşık 2 bin kişi mağdur oluyor. Siber suçlular daha da güçlendikçe, suçları daha karmaşık ve daha sık hale getiriyorlar. Doğal olarak yukarıdaki grafik her geçen gün arttıkça siber suç ve olaylarda kaçınılmaz olarak biz etkilenmesek de ya da bilmesek de artmaya devam ediyor. Bugün hiçbir siber olay ile karşılaşmamamız yarın karşılaşmayacağız anlamına gelmiyor. Her zaman ve her alanda siber güvenlik kültürünü bilen bilinçli kullanıcılar olmalıyız.

 

Günümüzde şirketlerin çoğu siber güvenlik kültürünü teşvik ederek artan bu tehditlere karşı koymak için proaktif adımlar atmaktadır. Şüphesiz en büyük siber güvenlik risklerinden biri insan hatasıdır. Evde ya da işte olsun, her kullanıcının amacı potansiyel siber suçluların faaliyetlerinden haberdar olmalarını sağlamak ve siber güvenlik konusunda en iyi uygulamaları kullanmalarını sağlamaktır.

 

Peki bilinçli bir kullanıcı olarak siber güvenlik kültürü kapsamında evde ya da işyerinde neler yapabilirsiniz?

 

  • Zorda kalmadıkça ortak ağları kullanmayınız, eğer kullanmak zorundaysanız olabildiğince minimum seviyede tercih ediniz. Aynı zamanda ortak ağda çalışmanız gerekiyorsa güvenli erişim kanalları (VPN) kullanılmasına özen gösterin.
  • İnternet kullanımı esnasında erişim sağlanan web sayfalarının adres satırındaki “https” ifadesinin kontrolünü yapın.
  • En çok yapılan hatalardan birisi her platformda aynı şifreyi kullanmak. Aksine her platformda farklı, uzun ve benzersiz şifreler kullanmak size daha sağlam bir güvenlik sağlayacaktır.
  • Akılda kalıcı, karmaşık ve tahmin edilmez şifreler tercih edin. Şifrelerinizi başka birisi ile paylaşmamalı ve şifrelerinizi her ay olmasa da 3–6 ay arasında değiştiriniz.
  • Hem iş hem de kişisel hesaplara erişirken MFA’yı etkinleştirin. Çok faktörlü kimlik doğrulaması olan (MFA) hesaplarınıza erişirken kullanabileceğiniz en güçlü korumadır.
  • Yedeklemelerinizi düzenli bir şekilde yapın ve aynı zamanda yedeklerinizi de ayrıca farklı şifreler ile yönetin.
  • Akıllı telefonunuzun, tabletlerinizin, masaüstü ve dizüstü bilgisayarınızın güvenli olduğundan emin olun.
  • İnternette, sosyal medyada ya da e-posta adresinize gelen her linke tıklamayın. İmleç ile linkin üzerine geldiğinizde yönlendireceği adresi görüp eğer güvenli bir kaynak ise tıklayın. Aksi takdirde güvenilir gibi görünen fakat sizi yanıltıcı bir yönlendirme olabileceği riskini aklınızdan çıkarmayın.
  • Siber güvenlik kültürünü benimseyerek kendinizi ve şirketinizi korumak için kendi siber güvenlik kültürü politikanızı belirleyip uygulayın.
  • En önemli ve son olarak lisanslı bir anti virüs yazılımı kullanmak, Arada bir güncel olup olmadığını kontrol etmeli ve tüm sistemlerinizi virüs taramasından geçiriniz.

Unutmayın: İşyerinde, evde ve seyahatte siber risklerle her zaman karşılaşabiliriz.



Salih KARAKOÇ
Okunma Sayısı: 968


3.145.59.89








YAZARIN DİĞER YAZILARI

Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Eray Karakoç
Abi selam, http://www.ua.gov.tr/ Uluslararası ajansla anlaşma yapıp, her sene yazın bir kaç kişiyi yurtdışına gönderebiliriz. Şişli belediyesi bu anlaşmayı yapmıştı sanırım.

Salih KARAKOÇ
Öncelikle İlginiz alakanız ve duyarlılığınız için hem kendi adıma, hem de Yönetim Kurulu ve KARAKOÇ ailesi adına size teşekkür ederim. Köylerimizden maddi imkansızlıklar yüzünden ayrılan Büyüklerimizin, Metropol şehirlerde, aynı köyden, aynı aileden insanların, akrabaların, birbirinden uzaklaşması, İletişim kurmaması, biz duyarlı insanları rahatsız etmiş ve 2009 yılında 90 kişinin birleşmesiyle kendi vakıf mülkümüzü aldık. İnanın Sizin bu ziyaretçi defterimize yazdığınız bu düşünceniz bize çok katkı sağladı. Vakfımızın tüzüğünü okursanız sevinirim. Eğer isterseniz misafir üye olarak kayıt edebilirim. Fakat bu güzel düşüncenizi üyelikle değil gönül bağlarıyla birleştirmek isteriz. Eğer İstanbul'a gelmeyi düşünürseniz sizleri misafir etmek isteriz. Doktora alanınız nedir bilmiyorum ama uzman olduğunuz konu ile alakalı vakfımızda, gençlerimize seminer verebilirsiniz. Sizi bu güzel duyarlı davranışınızdan ötürü artık bir KARAKOÇ ailesi ferdi olarak gördüğümüzü bilmenizi isterim. Saygılarımla

Merve Öz
Selamlar, vakfınızın instagram sayfası kişisel instagram sayfamı takip etti. Vakfınızdan bu yollar haberdar oldum. Websitenizi inceledim. Çabalarınızın ve girişimlerinizin başarıyla sonuçlanmasını temenni ederim. Ben de katkı koymak isterim. Doktora öğrencisiyim, bir işte çalışmıyorum. Nakdi bir katkı koyamam, galiba aidat ödemeden üye olamıyorum. Eskişehir'de yaşıyorum adresiniz İstanbul'da, uzaktan katkı koyabileceğim bir şey var mıdır bilmiyorum ama katkı koymak isterdim...


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Karakoç Kültür Eğitim ve Dayanışma Vakfı © Copyright 2019  V4.0 Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım: Hazır Vakıf Sitesi
Top